fbpx

Majom & Kakas

A Majom & Kakas egy kétszemélyes magánkiadó, Varga Tomi és Bors Dani ifjúsági könyveinek.
A mottónk: Mesék Mindenkinek.
Célunk olyan tanulságos és szórakoztató, gazdagon illusztrált ifjúsági könyvek megjelentetése, melyek hangvételük, tartalmuk és kivitelük miatt felső korhatár nélkül, nemtől függetlenül, bármilyen korosztály számára minőségi olvasmányélményt nyújtanak.

Ezek a történetek váratlan véletlenek összjátéka következtében születhettek meg. Az egész egyfajta játéknak indult, tét nélküli kísérletnek, ám egy ponton meglepve tapasztaltuk, hogy több kötetre elegendő mese van a kezünkben.
2021 őszén Dani arra kért, hogy meséljek neki elalváshoz valamit. Mikor megkérdeztem, mit szeretne, azt javasolta, hogy mond három szót, ami eszébe jut, és az alapján rögtönözzek neki valamit. Az első mese egy oroszlánról szólt, aki belopózik egy üdülőbe, hogy elcsenjen egy virágot ajándékba egy párduclánynak. A második mesében egy állatkerti gondozó nyomozott az elrabolt koalák után. A harmadik mesében pedig egy kis lamantin átaludta az ébresztőóráját, és majdnem lekéste a repülőt, ami a vidámparkba vitte volna. Így született meg Ernőke, és egy idő után, hogy ne kelljen minden nap új szereplőket kitalálni, Ernőke visszatért, az osztálytársai pedig szép lassan elkezdték benépesíteni a meséket. Ezek sokáig különálló történetek voltak, nem tudtam, hova tartanak vagy tartanak-e egyáltalán valahová. Idővel egy nehéz sorsú, de kiemelkedően okos emulány és egy jó szándékú, de kevés szerencsével megáldott kisborz visszatérő kedvenccé váltak, bimbózó barátságuk pedig lassan átvette a főszerepet.
Néhány hónap után annyi mese hangzott el, hogy jónak láttam elkezdeni feljegyezni legalább a kiindulási szavakat, hogy ne merüljenek feledésbe. Mikor már az ötödik osztály elejétől eljutottunk a hatodik közepéig, rájöttünk, hogy túlságosan szeretjük ezeket a szereplőket ahhoz, hogy hagyjuk elveszni őket. Amikor pedig elkezdtünk a barátainknak mesélni a kalandjaikról, kiderült, hogy rajtunk kívül másoknak is érdekesek lehetnek, életkortól függetlenül.
Így született meg első kötetünk a kedvenc háromszavas meséinkből a kis lamantin osztályáról; az első, de remélhetőleg nem utolsó, melyben az állatgyerekek szerepelnek.

Varga Tomi

Szabadúszó képregényíró, -rajzoló és -színező.
Miután tervezőgrafikus és fotós OKJ-t szereztem a Budai Rajziskolában, 2012-15-ig tanultam a Joe Kubert School képregényrajzoló iskolában az USA-ban. 2015-19 között képregény-színezőként dolgoztam az IDW Publishingnak (Tini Nindzsa Teknőcök). Színezőként és rajzolóként dolgozom továbbá az A Wave Blue World amerikai kiadónak. Náluk jelent meg a Ghastly Tales (Rémmesék) c. képregényem, melyben Marguerite Bennett három horrornovelláját rajzoltam meg, és Gaston Leroux Az Operaház Fantomja c. regényének 120 oldalas képregény-adaptációja is, melyhez a forgatókönyvet és a rajzokat is magam készítettem. Ezek magyarul is megjelentek 2019-ben, a Fantom elnyerte az ArtHungry II. díját.

Olvasd el a Fidelio interjúját Tomival a Fantomról:
https://fidelio.hu/plusz/magyar-fiu-rajzolja-az-operahaz-fantomja-kepregenyverziojat-4693.html

Varga Tomi